Enkel glas plaatsen met celband en kit

  Vorige artikel Volgende artikel  

Voor grote ruiten enkel glas gebruikt men steunblokjes en celband. Het hout van ramen, kozijnen en glaslatten moet 2x gegrond zijn.

Steunblokjes plaatsen:

         

Onder in de sponning worden 2 STEUNBLOKJES geplaatst. Hierop komt de ruit te staan. De steunblokjes zijn van een hard soort rubber (NEOPREEN). Hierdoor staat de ruit goed vlak in de sponning.

Gebruik NOOIT meer dan 2 steunblokjes, bij het gebruik van meerdere steunblokjes kan de ruit gaan "wankelen", door een oneffenheid in de sponning. Bij grote ruiten gebruik je LANGERE steunblokjes. Plaats de 2 steunblokjes ± 1/4 van de sponning lengte uit de hoek.

Celband aanbrengen:


                              
Celband of EP: Rondom in de sponning en op de glaslatten wordt celband aangebracht. Celband of EP band is een zacht veerkrachtig rubberachtig materiaal, het is op rollen of haspels verkrijgbaar, en is zelfklevend.

Door celband in de sponning aan te brengen wordt de DRUK van het glas op het raam en in de sponning GELIJKMATIG verdeeld. We noemen dit een DRUKVEREFFENEND systeem.

Stelblokjes plaatsen:

Stelblokjes komen eventueel naast de ruit voor 2 redenen:

A. Om de juiste afstand te houden tussen sponning en ruit.
B. Om te zorgen dat bij draaibare ramen het glas niet kan gaan schuiven.

Ruit plaatsen glaslatten aanbrengen:

De ruit wordt in het raam geplaatst. Grote ruiten zijn vaak zwaar, maak dus gebruik van glaszuigers.Afkitten :

De glaslatten worden aangebracht met RVS spijkers (roesten niet). De overgebleven ruimte tussen glaslat en glas en tussen sponning en glas wordt volgespoten ( afgekit ) met een elastische kit. We noemen dit een TOPAFDICHTING. Welke kit je gebruikt hangt af van welk verfsysteem er later over de kit wordt geschilderd. Bij gebruik van acrylaatverf en alkydharsverf gebruik je een POLYURETHAANKIT  bv, Sikaflex van SIKA of hybridetop van SIMSON.  Vorige artikel Volgende artikel  

Toon meer artikelen met het trefwoord: