Houtrotrenovatie

  Vorige artikel Volgende artikel  

Wat hebben we hierbij nodig:

Een beitel, hamer, stofzuiger, boormachine, haakse flex, zaag, schrobzaag, frees, potlood en duimstok, veiligheidbril, plamuurmessen RVS, doseerpistool, aanmaaktableau, weggooipotje of blikje en een weggooikwastje, kwasten voor het gronden en een schoon stippotje (een metalen of plastic emmertje), terpentine, roerhoutje.

Houtrotrenovatie is een verhaal apart, ik bedoel hiermee dat het er van afhangt hoe groot de schade is. Mocht de schade meevallen dan kunt u het misschien zelf uitvoeren, maar is de schade groot bv. een onderdorpel is behoorlijk verrot en moet deels of in zijn geheel vervangen worden, dan kunt u het beter overlaten aan een vakman die hier mee bekend is. Maar ik vertel u wel hoe dat in zijn werk gaat, zodat u ook kunt controleren of het wel goed wordt uitgevoerd en wie weet misschien bent u wel zo handig dat u het wel zelf kan.

We nemen even de onderdorpel als voorbeeld bv. van het achterdeurkozijn, we constateren dat de onderdorpel rechts bij de verbinding behoorlijk zacht is en nat aan voelt. Het hangt er even vanaf in hoeverre hij doorgerot is, misschien moet hij in zijn geheel vervangen worden. We gaan hem nu in zijn geheel vervangen. Om de onderdorpel te kunnen verwijderen moeten we eerst de deur er uithalen en als we die eruit hebben gehaald dan zagen we een deel van de stijlen weg ongeveer 1 tot 1.5 cm boven de onderdorpel zodat de onderdorpel vrij komt te liggen. Waar u wel op moet letten tijdens het zagen is dat er spijkers in de verbindingen kunnen zitten. De spijker kan u ook doorzagen met een flex (haakse slijper).

Als we de onderdorpel los hebben, en we kunnen hem verwijderen, dan kunnen we misschien ook de oorzaak bekijken waarom deze onderdorpel verrot is, want dat is belangrijk om te weten voor we de nieuwe dorpel gaan plaatsen. De oorzaken kunnen zijn, dat de tegels te hoog liggen (de dorpel verzuipt als het regent) of de verbinding is slecht of de onderkant is niet geverfd en in een ander geval zit er geen lood onder de dorpel. Als u de tegels niet wilt laten zakken kunt u beter een gootje voor de onderdorpel fabriceren door de straatstenen te verlagen bij de onderdorpel en niet waterpas er in te leggen zodat het regenwater weg kan lopen, zorg wel dat de onderdorpel vrij ligt. Als we de oorzaak niet weg halen, is de kans groot dat het probleem zich weer voordoet en dat is zonde van de tijd en het geld. Een van de oorzaken kan zijn dat de onderdorpel  niet goed is behandeld of helemaal niet zodat het vocht zijn gang kan gaan, en de spijkers gaan dan roesten en uitzetten waardoor scheuren ontstaan in het hout. Een andere oorzaak kan zijn dat de verbinding open staat waardoor vocht zich naar binnen kan dringen, ook hier worden de spijkers aangetast. Voordat we de nieuwe onderdorpel gaan plaatsen, gaan we de onderdorpel eerst op maat zagen en in grondverf zetten. Zowel de onderkant als de bovenkant zetten we twee tot drie keer in de grondverf. Waar u wel op moet letten is, dat de delen van de onderdorpel die straks weer verbinding moet maken met de beide stijlen, schoon blijven dus daar mag geen grondverf opkomen, daar doen we straks wat anders op maar dat vertel ik later. Ook de onderkanten wat u hebt weggezaagd van de stijlen moeten schoon blijven dus gronden we die ook niet.

                   

Hier boven ziet u een voorbeeld van een onderdorpel van een raamkozijn die ik geprepareerd heb. U ziet dat er een nieuw stuk hout is ingeplakt met repaircare. We gebruiken zoveel mogelijk hout anders wordt het te duur, want repaircare is vrij prijzig. Het hout wat ik er in heb geplakt is van dezelfde houtsoort als het bestaande, in dit geval grenen. Dus als u een meranti onderdorpel heeft, gebruikt u meranti als opvulling. Waarom, nou dat heeft te maken met het uitzetten en krimpen van het hout als u hetzelfde hout gebruikt als bestaand, dan heeft het dezelfde uitzetting of krimp en dat voorkomt scheuren. Dit geldt niet als u een hele dorpel of stijl moet vervangen. Onderaan de stijlen schuren we het hout rondom schoon, tot ongeveer 10 cm hoog (ook de binnenzijde).

Als de onderdorpel droog is gaan we hem eerst passen voor dat we verder gaan, mocht hij niet passen of er niet onder willen, pas dit dan aan door wat van de lengte van de onderdorpel te zagen of iets van de stijlen te zagen. De epoxy die we gaan gebruiken is van repaircare (dryflex) het is de beste en een van de duurste die er bestaat, als u alles goed uitvoert geven zij 10 jaar garantie op de reparatie, het is echt een wonder middel. Ik geef u hier de site van repaircare dan kunt dat allemaal rustig door lezen of uit printen. www.repair-care.nl We gaan nu eerst beschermende handschoenen aantrekken die gemaakt zijn van nitril en niet van latex of vinyl want daar gaat de epoxy en het fixeer doorheen. Het fixeer gaan we aanmaken volgens de beschrijving, maak zoveel aan wat nodig is want wat aangemaakt is kun je niet bewaren. Roer het aan met een weggooikwastje nummer 1 of 2 kwast dikte tot het een kleur heeft. Strijk de onbehandelde  houtdelen goed in en laat het 30 minuten intrekken, als de tijd voorbij is verwijderen we de resten fixeer met een niet pluizig doekje bv. keukenpapier of een oud t-shirt. Nu maken we de dryflex aan van repaircare, er zijn drie soorten  1, 4, 16 dat houdt  in 1 is in 1 uur droog 4 in 4 uur droog en 16 in 16 uur droog. Ik raad u aan de 16 te gebruiken want daar kunt u langer in werken maar ook weer niet te lang, want het blijft een twee componenten product.

Als u dryflex gebruikt raad ik u ook aan een doceerpistool te kopen, het hoeft niet speciaal van repaircare te zijn want die zijn nogal prijzig, maar wel een gelijkwaardige. We maken nu de dryflex aan op een kunststof plaatje met een stel plamuur messen bij voorkeur Rvs. messen (kunt u ook bij een verfgroothandel kopen of een goede schilderszaak en dat geldt ook voor het doceerpistool ). Als u de dryflex op het plaatje doet ziet u dat het twee kleuren heeft, dat heeft een reden,  want als u het goed mengt dan krijgt het èèn kleur. Ook hier geldt dat u niet te veel aanmaakt maar net voldoende.

We smeren de onderkanten van de stijlen in met dryflex ongeveer 1 cm dik en we smeren de uiteinden van de onderdorpel in waar straks de stijlen de verbinding maken met de onderdorpel dit iets dunner insmeren ongeveer 5 millimeter. We gaan nu de onderdorpel plaatsen en we drukken hem voorzichtig op zijn plaats en we vullen eventueel nog wat dryflex aan zodat de verbindingen goed gevuld zijn, en halen het overtollige dryflex weg zodat het een mooi glad oppervlak wordt. Door eventueel de onderdorpel waterpas af te stellen gebruikt men een waterpas en indien nodig een dun strookje hout (die men onder de onderdorpel plaatst) en de volgende dag, als alles doorgehard is kunt u dit weer te verwijderen.

De volgende dag gaan we de dryflex machinaal schuren met P60 en P80 tot dat het mat glad is en gelijk ligt met het bestaande houten delen in dit geval de stijlen. Als alles mooi strak is geworden zetten we het in de grondverf enz. Voor kleinere reparatie´s hebben we een houtfrees nodig en een scherpe beitel en een hamer. Mocht de onderdorpel nog deels goed zijn dan gaan we een deel vervangen en dat gaat als volgt. Ook hier halen we de deur er eerst uit om er goed bij te kunnen. We zagen de onderdorpel door midden op de plek waar de onderdorpel rot is, maar we nemen ook een stukje goed hout mee zodat als we het nieuwe deel plaatsen er geen houtrot meer aanwezig is.

Als de onderdorpel doormidden is gezaagd gaan we een deel van de stijl waar de onderdorpel mee in verbinding staat ook door zagen net als ik dat in het vorige verhaal heb beschreven (geheel vervangen) maar dan zagen we niet de andere stijl door natuurlijk. We kunnen nu het deel van de onderdorpel verwijderen en de losse delen weg vegen of nog beter weg zuigen met een stofzuiger. We gaan kijken naar het deel wat blijft zitten of er nog zachte hout delen zitten, mocht dit zo zijn dan zagen we nog een deel van de onderdorpel af tot dat je goed hard hout hebt. Het deel dat u moet plaatsen kunt u door een timmerbedrijf laten maken door een tekening te maken van de zijkant van de onderdorpel met maten en de lengte erbij die u dan nodig heeft (zie tekening)

 

Meestal zijn deze onderdorpels standaard en kunt u zo een deel ophalen, maar als u een oude woning heeft bv. een woning uit 1845, zijn ze vaak afwijkend en vaak van grenen of eiken gemaakt. Het is belangrijk dat u dezelfde houtsoort gebruikt als het bestaande hout met het oog op verschil van werking. De verdere bewerking is hetzelfde als wat ik in het vorige verhaal (onderdorpel volledig vervangen)heb verteld. Als de onderdorpel nog beter is, kunnen we het zachte deel verwijderen door te gaan frezen met een hout frees en een beitel en een hamer. Een hout frees kunt u op een boormachine zetten, de frees die u nodig heeft zie er zo uit (zie foto)

 

U mag natuurlijk ook bijna gelijke frezen als deze gebruiken, als ze maar lang genoeg zijn want dat heeft u wel nodig. Voordat we gaan frezen gaan we eerst een deel van het zachte hout weg kappen met een scherpe beitel en een hamer. Het frezen doen we als volgt we frezen het zachte hout weg tot op het harde hout en als het nat is tot op het droge harde hout (als het zachte hout nat is kunt u mooi zien wanneer u voldoende zacht nat hout heeft weg gefreesd want het goede hout is vaak droog). Als alle zachte hout is weggehaald dan kunnen we de losse stofdelen wegzuigen met een stofzuiger, en daarna gaan we weer fixeren en de rest weet u. Het uit repareren gaat als volgt: men maakt weer de hoeveelheid aan die men nodig heeft en vult het gat goed totdat er geen lucht meer tussen zit. Men moet er voor zorgen dat de reparatiemortel gelijk komt te liggen met de bestaande dorpel, om dit te verkrijgen moet men met het plamuurmes vrij recht op de oppervlakte schrapen. Repaircare is net boter, zo smeert het ook en men kan het goed modelleren. Het gereedschap kan men reinigen met thinner of speciale doekjes die in de handel te verkrijgen zijn. Hierna laten we de reparatie goed drogen en doorharden en de volgende dag gaan we de reparatie schuren tot alles goed vlak is en een mat oppervlakte heeft. De reparaties gaan we machinaal schuren en we gebruiken hiervoor schuurpapier P60 en we schuren hem na met P80. We zetten het geheel in de grondverf en laten dit drogen, als dit voldoende droog is gaan we de oppervlakte schuren met de hand en we gebruiken daarvoor schuurpapier P80 of met de schuurmachine en dan gebruiken we  P100 (met de schuurmachine schuur je intensiever vandaar fijner schuurpapier).  Vorige artikel Volgende artikel  

Toon meer artikelen met het trefwoord: