Kit afwerken

  Vorige artikel Volgende artikel  

Glasreiniger of glasschraper

Glasreiniger kunt u kopen bij een doe-het-zelfzaak en is niet erg duur, rond de drie a vier euro en u krijgt er reserve mesjes bij. Mocht u nog een raam hebben met stopverf en er moet een nieuwe stoprand in dan moet eerst de oude stoprand verwijderen met schraper en een kapmes. (zie foto)

Als u de stoprand heeft verwijderd tot aan het hout dan kunt het hout langs het glas in de grondverf zetten en daarna als de grondverf droog is opnieuw aanstoppen. Als de ruit stuk is gaan we hem verwijderen en een nieuwe plaatsen. Hier onder ziet hoe u dat moet doen

Voor het opmeten van de glasmaat meet je de sponningmaten. Meet op 2 plaatsen want het raam of kozijn kan scheef zijn. De haaksheid van een raam of kozijn meet je door de diagonalen te meten, deze moeten precies even lang zijn. Je kunt hiervoor ook een winkelhaak gebruiken.

Van de sponningmaat moet je 5 mm. afhalen Dit noemen we de OMTREKSPELING. Rond om het glas blijft een ruimte van 2,5 mm, zodat het glas niet te "strak"in de sponning zit. Als de sponningmaten bijvoorbeeld van een raam 3564 mm X 7012 mm zijn wordt de glasmaat 3559 X 7007 mm.

Sponning aankitten en ruit plaatsen - Glaspennen aanbrengen

Glaspennen aanbrengen - Overtollige kit verwijderen

Uitpuilende kit aan binnen en buitenkant moet je verwijderen met je plamuurmessen omdat :A. Je anders de binnenkant (dagkant) niet goed kunt zien, zodat je niet goed kunt aanstoppen.

B. Er kit door de stopverf komt te zitten.  Vorige artikel Volgende artikel  

Toon meer artikelen met het trefwoord: