Kitten van ramen

  Vorige artikel Volgende artikel  

Een goede kitrand is erg belangrijk en dat geldt niet alleen voor buiten maar ook voor binnen. Als een kitrand niet goed is heeft schilderen eigenlijk geen zin, dus ook als u buiten gaat schilderen moet ook de binnen kitrand goed zijn want het meeste vocht komt van binnen en het meeste houtrot begint van binnen uit.

De oorzaak van dit is vaak een slechte kitrand aan de binnenzijde Voor het afkitten van glas gaan we een kit gebruiken die zich goed hecht op het hout en het glas, dus geen acrylaatkit maar een Polyurethaankit UV bestendig, bv. Sikaflex UV 84 van Sika of Hybridtop van Simson. Er zijn er natuurlijk wel meer kit soorten bv. Windowseal plus, van Den Braven, Silirub 2, van Soudal maar deze bevatten siliconen en de hechting vind ik niet optimaal, maar dat is mijn ervaring. Een groot voordeel van deze laatst genoemde kitten is dat ze droog afgesielt (afmessen) kunnen worden. Mijn voorkeur gaat naar Sikaflex UV 84, de hechting is uitstekend (garantie ± 10 jaar mits het goed is aangebracht volgens de norm). Sikaflex UV 84 is wel wat moeilijker te verwerken als bv. Windowseal, de kit moet nat afgemest worden met water en zeep (voorkeur zeep is: Dreft) sommige schilders vinden dit een nadeel omdat het schilderwerk nat wordt.

Ik vind het ook wel maar voor mij is het belangrijker dat de kitrand goed blijft zitten en zich goed hecht op het glas en het hout. Het tweede nadeel van Sikaflex, is de prijs hij is in verhouding met andere kitten duur, en daarom heb ik een alternatief voor u en dat is Hybridtop van Simson. Deze kit is ook op polyurethaan basis en heeft ook een goede hechting zowel op het glas als op het hout en het is goedkoper. Ook deze kit is even wennen om hem goed te verwerken, maar daar gaan we nu mee bezig in het volgende verhaal: het aanbrengen van een nieuwe kitrand. We nemen de kitkoker in de hand en snijden het dopje er af, het tuitje snijden we ± 45 graden af en draaien deze op de kitkoker en daarna plaatsen we de koker in de kitspuit.

We drukken het handvat in tot er bijna kit uit de koker komt en we plaatsen de kitspuit in een hoek van het raam waar we moeten afkitten. We kitten van hoek naar hoek en we zorg dat er voldoende kit in de uitgesneden sponning zit.


Kitlepel, kitspuit, zeep

We houden de kitspuit ongeveer 45 graden op de glaslat. We gaan nu afmessen met water en zeep en een kitlepel, de kitlepel is overal te verkrijgen in een doe-het-zelfzaak en is niet duur maar makkelijker dan plamuurmessen of pvc-buis wat men soms ook wel gebruikt. We dompelen de kitlepel in het water met zeep en we roeren er een beetje in tot er wat schuim ontstaat.

Nu gaan we met een vinger en water en zeep de kitrand voorzichtig gladstrijken door constant de vinger in het water te dompelen zodat de kitrand goed nat wordt (niet te nat) en de kit niet aan je vingers kleeft Hierna moet u wel, als u helemaal klaar bent met kitten uw handen goed wassen zodat er geen kit resten op uw huid blijft zitten. U ziet nu dat er een strakke kitrand is ontstaan en er zit nog misschien wat overtollige kit op het glas, die kunnen we direct verwijderen met een glasreinigermesje en wat zeepwater om het helemaal perfect af te werken, maar misschien vindt u dat een beetje te moeilijk, dan kunt er voor kiezen om het de volgende dag er af te halen met een glasreinigermesje en wat zeep u moet er wel om denken dat u de nieuwe kitrand niet beschadigt.  Vorige artikel Volgende artikel  

Toon meer artikelen met het trefwoord: