Verwijderen oude verflagen

  Vorige artikel Volgende artikel  

We gaan beginnen met het verwijderen van oude verflagen die los zitten, bladderen of scheuren.

Het verwijderen van oude verflagen doen we met behulp van een schraper en een brander op gas of een föhn en dan wel te verstaan een föhn om verf af te branden en niet om je haar te drogen. Bij het afbranden met een gasbrander of een föhn moet altijd de veiligheid in acht worden genomen.

Voor men gaat branden moet men een emmer water, een tuinslang of een brandblusser bij de klus hebben staan of liggen. Bij houtrot of heel zacht hout wat is aangetast niet branden of heel voorzichtig, want houtrot en aangetast hout kan gauw in de brand vliegen of smeulen en met een beetje wind kan er brand ontstaan. Vandaar een emmer water, tuinslang of brandblusser om te blussen als het wel gebeurt. Het is ook belangrijk om een telefoon bij u te hebben als het echt mis gaat,  om 112 te bellen, maar daar gaan we maar niet van uit, want als u de instructies van mij opvolgt komt het goed.

Als u nog geen brander heeft, en nog een moet aanschaffen kunt u beter een goede föhn kopen bij een erkent bedrijf of een verfhandel, want een föhn is veel goedkoper dan een verfbrander op gas. Waar u op moet letten als u een verfföhn koopt: in de eerste instantie is de temperatuur belangrijk en die moet maximaal 630 graden zijn en minimaal 600 graden om goed af te kunnen branden (bijvoorbeeld het merk Steinel is een heel goede föhn). Een gasbrander is vrij prijzig vergeleken met een föhn maar het gaat wel sneller, het nadeel is dat je sneller zwarte plekken krijgt, daardoor kan de nieuwe verflaag niet goed hechten. Als u overweegt om wel een nieuwe gasbrander te kopen moet u gauw denken aan een bedrag van €300,00 a €400,00 en een föhn heeft u al voor de helft van de prijs, natuurlijk kunt u ook een tweedehandse gasbrander kopen maar dan moet u wel op een aantal dingen letten.

De gasslang (oranje van kleur) moet goed zijn, liefst met een recent jaartal er opgedrukt. De koppelingen moeten goed zijn aangesloten (u mag geen gas ruiken als de kraan van de fles open staat en de kraan van het pistool dicht staat) ga in dit geval niet branden omdat er dan ontploffingsgevaar kan optreden en ga dan ook niet zelf zitten te prutsen breng het apparaat terug waar u hem heeft gekocht ter reparatie. Mocht u hem tweedehands hebben gekocht let dan ook vooral op wat ik u hier boven heb verteld en een aantal andere dingen. Zit daar geen goede slang bij is het geen ramp want u koopt zo een nieuwe slang bij een erkent bedrijf en ze zijn niet zo duur. Wanneer kunt u zien dat de gasslang niet goed is? Als u de slang iets buigt mogen er geen haarscheuren in zitten, zo ja vervangen. Controleer de slang over gehele lengte. Controleer de slang en de koppelingen altijd voor u hem gaat gebruiken op lekkage.

Hier onder ziet u een voorbeeld van een Sievert brander, de tweede foto is een koppel stuk die u nodig heeft om verf af te branden, u ziet dat er een kop op zit met een platte bek om de vlam in de breedte te verspreiden. De eerste foto is een complete set en  een pistool met elektronische ontsteking en die kost gauw rond de 400 euro nieuw, er is een goedkope variant zonder elektronische ontsteking en die kost ongeveer 300 euro, en ook zijn er kleinere gasflessen van een liter en oranje van kleur wat de kosten ook weer wat drukt.

We gaan verder met het afbranden van de oude verflagen en ik ga u vertellen waar u op moet letten.

Vermijdt tijdens het afbranden van de verflagen houtrot en zacht aangetaste houtdelen. Waar u ook om moet denken als u gaat branden zowel met een brander als föhn dat u de brander ongeveer 10 a 15 cm van het af te branden schilderwerk moet houden net zo lang totdat de verf gaat smeulen daarna gaat u met de schraper over het schilderwerk net zolang tot u alle verfdeeltjes er afgebrand heeft.

 

Let op dat er geen zwarte plekken ontstaan want op zwarte plekken hecht geen verf. Mocht het wel enigszins ontstaan zijn dan moet u dat goed weg schuren. Op de foto hier boven ziet u dat er toch nog wat verf blijft zitten (grondlaag), dat klopt, het is soms verstandig om dit te laten zitten (als dit nog goed is) zodat u geen zwarte plekken in het hout krijgt.

De overgebleven grondlaag laat zich makkelijk verwijderen door te schuren (machinaal) met grof schuurpapier P60 en daarna met P80 (P60 betekend de grofheid van het schuurpapier hoe lager het getal hoe grover het schuurpapier is dus P80 is dan fijner).

Hebt u een rieten dak op uw huis dan is afbranden met een gasbrander uit den boze. Een föhn is dan wel een goed alternatief maar ook hier moet u goed opletten met losse brandende (smeulende) verfdeeltjes die met een beetje wind snel de lucht invliegen. Als u wel gaat afbranden met een föhn, doet het dan als het windstil is. Als u het helemaal niet vertrouwt, gebruik dan een afbijtmiddel zorg wel voor goede bescherming,ogen handen en armen (veiligheidsbril, handschoenen,kleding met lange mouwen). 

De slechte verflagen zijn verwijderd en geschuurd, en dan gaan we het resterende schilderwerk ook schuren met P80 het liefst machinaal. De kale delen gaan we nu één keer gronden met een verdunde snelgrondverf, waarom met snelgrondverf, omdat hij wat agressiever is en dus een betere hechting heeft en snel droog is. Het moet wel een vochtregulerende grondverf zijn, een vochtregulerende grondverf laat het vocht er wel uit maar het komt er niet in.

Waar we wel op moeten letten tijdens het gronden, daar waar houtrotrenovatie uitgevoerd moet worden, daar mag het hout niet gegrond worden, dat doen we later. Mijn advies is dan, als alles gegrond is(met uitzondering van houtrot) de volgende dag verder te gaan zodat de grondverf goed kan door drogen.(verf heeft tijd nodig om goed door te drogen en zich te hechten.

Als het schilderwerk er nog redelijk goed uitziet hoeft u niet alle verfdelen er af te halen maar dan is het van belang het schilderwerk goed af te wassen met een niet silocaan houdend wasmiddel bv. Sint Marc(te koop in de supermarkt)en dan alles goed schuren het liefst machinaal. Mocht u geen schuurmachine hebben (het is wel een aanbeveling) kan het ook met de hand geschuurd worden maar dat duurt natuurlijk wel langer. Als u gaat schuren moet u alles mat schuren, dat kunt u controleren door bij het schilderwerk langs te kijken of alles mat is geworden, is dat niet het geval, schuurt u de plekken die nog niet mat zijn nog een keer. Het is erg belangrijk dat alles goed geschuurd wordt, goed schuren is het halve werk en zorgt voor goede hechting en mooi werk.  Vorige artikel Volgende artikel  

Toon meer artikelen met het trefwoord: