Voorbereiding buitenschilderwerk

  Vorige artikel Volgende artikel  

Als eerste gaan we kijken hoe het schilderwerk er bij staat, zijn er scheuren in het hout ontstaan of laat de verf los (bladders) of zijn er vochtige zachte plekken in het hout of is er een thermopane lek of  een glasbreuk.

Woont u in een oud huis van rond 1600 t/m 1950 dan kan zijn dat er nog lijnolie producten op zitten en die moeten verwijderd worden  anders hecht de nieuwe verflaag niet. Als we dat gedaan hebben, gaan we de oude verflaag verwijderen waar nodig is door middel van verfbrander of verfföhn. Zachte vochtplekken of houtrot, daar komen we straks op terug.

Wat hebben we hierbij nodig

Scherpe schrapers, krabbers in de volksmond, verfföhn of verfbrander op gas, slijpmachine om je schrapers te slijpen. Hierbij hebben we al een aantal problemen voor een leek, hoe slijp ik een schraper en hoe moet ik verf afbranden en waar moet ik op letten. Ik begin met schrapers slijpen. Als u nieuwe schrapers koopt dan lijken ze vrij scherp maar mijn advies is om ze wel te slijpen. Er zijn verschilde soorten schrapers, de driehoek,en de profielschraper ik heb er een aantal voor u op een rij gezet.

Voordat we beginnen met schrapers slijpen zetten we eerst een veiligheidsbril op. Het slijpen doen we als volgt, we pakken de slijpmachine en een emmertje water. We zetten de machine aan en als die op toeren is dan zetten we de schraper op 30 graden voorzichtig tegen de steen het liefst een fijne steen.

We bewegen de schraper gelijkmatig heen en weer dus van rechts naar links en andersom. De schraper mag niet blauw worden van de hitte en daarom hebben we er een emmertje water bij voor koeling door af en toe de schraper onder te dompelen. De schraper moet zo geslepen worden dat hij een beetje rond staat. De schraper kun je controleren of hij goed scherp is door de schraper recht voor de ogen te houden. Dus u kijkt tegen het geslepen snijvlak aan. Als de schraper goed geslepen is dan ziet men geen kanten aan het snijvlak. Als we het slijpen van schrapers een beetje onder de knie hebben kunnen we ermee aan het werk.  Vorige artikel Volgende artikel  

Toon meer artikelen met het trefwoord: