Beglazing

Bij enkel glas zal de vochtige warme lucht binnenshuis aan het glas afkoelen en als de temperatuur daalt tot onder het dauwpunt zal condensatie op de ruit optreden. Het glas geleidt de warmte door naar buiten.

Bij dubbel glas wordt de ruit dubbel uitgevoerd met een laag lucht of een inert gas daartussen.Omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft, wordt er minder warmte doorgegeven. De lucht in de tussenruimte - de spouw - moet zo droog mogelijk zijn, omdat anders condensatie zou optreden. Dit kan men merken aan een wazige schijn in de ruit of soms zelfs water beneden in de ruit.

Warmtetransport door de luchtlaag gebeurt door convectie (het circuleren van de lucht binnenin het dubbel glas) en straling. Door het gebruik van zwaardere (edel)gassen wordt de warmteoverdracht door convectie verminderd. Ook kan het glas drievoudig zijn uitgevoerd met twee luchtlagen (bij één dikke luchtlaag zou te veel circulatie van de lucht optreden).

De naam Thermopane wordt vaak gebruikt als synoniem voor isolerend dubbel glas. Het is echter een merknaam voor een speciaal type dubbel glas dat van 1948 tot 1993 geproduceerd werd door de firma Glaverbel. Het bestond uit twee glasbladen die aan elkaar gesoldeerd waren met een strip lood. Zo ontstond een luchtspouw van 6, 9, 12 of 15 mm breedte. De spouw tussen de glasbladen werd gevuld door er droge lucht in te blazen en in latere instantie door er een buisje met droogmiddel (moleculairzeef) in te solderen. Het product verdween van de markt omdat bij dit type dubbel glas géén HR-coating gebruikt kon worden. De fabrikant geeft op, dat er in de loop der jaren 30 miljoen m2 van dit glas geleverd is.

Tegenwoordig wordt dubbel glas gemaakt door tussen de glasbladen een holle metalen (aluminium) buis aan te brengen met een dubbele kitafdichting. De binnenste kitlaag is butyl. Dit is een sterk hechtende elastische kit die de ruiten en de afstandhouder bij elkaar houdt. Deze kit is UV-bestendig. De afdichtingskit bestaat uit polysulfide of polyurethaan en heeft als doel de ruit waterdampdicht te maken, maar is niet UV-bestendig en moet dus altijd goed beschermd worden tegen zoninstraling. De afstandhouder is gevuld met een droogmiddel (moleculairzeef of silicagel) die de waterdamp uit de spouw moet absorberen. Is dit droogmiddel verzadigd met vocht, dan is de ruit 'lek' en gaat hij aan de spouwzijde beslaan. De ruit kan nu niet meer gerepareerd worden en moet vervangen worden.

HR-glas

Om ook de langgolvige stralingswarmte (alle warmte die in een huis opgewekt wordt is langgolvig) tegen te houden, wordt het glas steeds vaker van een dun metaallaagje voorzien. Dit type beglazing heet HR-glas. Het laagje metaal is zo dun, dat het nauwelijks waar te nemen is, het laat het zichtbare licht voor het grootste deel door (lichttransmissie LTA circa 79%). Hoe effectiever dit metaallaagje werkt, hoe beter de isolatiewaarde. Om het verschil in werking aan te duiden wordt het HR, HR+ of HR++ glas genoemd. Hierbij zit het verschil tussen "HR+" en "HR++" in de dikte van de argongas gevulde ruimte (spouw) tussen de glasplaten. Glas met een spouw van 9mm - 12mm geldt als HR+ en vanaf 15mm mag het HR++ genoemd worden. Modern HR++ glas (5-15-4, argongas gevuld) heeft een U-waarde (warmte transmissie) van 1,1 W/m2K volgens de norm EN 1279. Een veel voorkomend probleem is dat het huidige HR++ glas te dik is om in oude houten deuren en ramen te plaatsen. Hierdoor gebruikt men voor deze toepassing soms HR+ (9-12mm argongas spouw) in draaiende delen. Of men zaagt de sponning schoon en plaatst aan beide kanten nieuwe glaslatten.

Beglazing hebben we in vele soorten, zoals:

  • figuurglas
  • enkelglas
  • thermopane
  • glas in lood
  • triopane

Thermopane hebben we in drie soorten:

  • Hr
  • HR+
  • Hr++

Naast Thermopane kan ook glas in lood in een thermopane ruit gezet worden. Dit geeft een oude look en soms noodzakelijk als u een woning heeft die op de monumentenlijst staat en waarbij wel isolerend glas geplaatst mag worden.

 

Documentatie: Wikipedia