Binnenschilderwerk

Het binnenschilderwerk is niet alleen verfraaiing, maar ook nodig. En dat is met name de buitenramen, het kitwerk en de onderregels moeten in goede conditie zijn. Heel veel mensen denken dat het meeste vocht van buiten komt,maar dat is niet helemaal waar. De mensen produceren zelf al veel vocht en wat dacht u van koken en de kachel en de cv. ketel. Het temperatuur verschil van buiten en binnen is soms zo groot waardoor condens ontstaat wat men niet ziet of voelt maar wat wel in het hout trekt als het hout kaal is of de kitranden niet meer goed zijn U kunt zelf een proef doen door een temperatuurmeter dicht of tegen het glas aan te zetten en die ongeveer een uur te laten staan en de temperatuur noteren als het uur is verstreken. Daarna zet u de temperatuurmeter een uur in het midden van de kamer en na een uur kunt u constateren dat er een temperatuur verschil is van 1 of meer graden afhankelijk wat voor beglazing u heeft, want enkel glas geeft meer kou door dan thermopane, en enkel glas geeft ook meer condensvorming wat weer meer onderhoud vraagt. Het is ook belangrijk dat men regelmatig ventileert zodat het vocht wordt verdreven door bewegende lucht bv de ramen tegen elkaar  open zetten, twee maal per week een half uur is al voldoende. Heeft u ventor roosters  dan kunt die open zetten en als het kouder wordt half open zetten. Door thermopane beglazing zijn de verschillen van temperatuur iets kleiner gemaakt waardoor de ramen niet beslaan. Maar we isoleren de huizen tegenwoordig zo goed, wat overigens wel goed is maar men sluit het ook meer af waardoor er meer vocht in huis blijft, vandaar  dat het belangrijk is om te ventileren. Ik adviseer altijd een semiplasticerende kit en dat is een kit die ook enigszins verubberd maar ook iets week blijft en blijft kleven (hij blijft pikken net als een verf die bijna droog is). Het voordeel van zo̕ n kit is dat het een goede hechting geeft op het glas en hout  en de verf hecht er dan ook beter op. Het schilderwerk wordt altijd machinaal geschuurd indien dat mogelijk is en wordt zoveel mogelijk stofvrij en glad afgeleverd in de in u gewenste kleur en glans. Het schuren doen we met een schuurmachine die is aangesloten op een stofzuiger wat dus veel minder stof geeft, een voordeel voor mij maar ook voor u.

Wanddecoratie̕ s

Wat valt er onder wanddecoraties:

  • behangen
  • sauzen
  • sierpleister
  • kwartzen
  • marmeren
  • meerkleuren spuitverf
  • enz.

Behangen

Behang is er tegenwoordig in vele soorten, ik noem een aantal op: papierbehang, suwidebehang (wat overigens nog maar weinig of helemaal niet meer voorkomt), fineerbehang of ook wel duplobehang genoemd (twee lagen behang, de bovenste laag kan men verwijderen als men opnieuw wil behangen), glasvezelbehang (is ook tegenwoordig met patronen te verkrijgen en kleuren net als gewoon behang maar het is sterker en heeft vaak nog een structuur wat weer een mooier effect geeft), glasvliesbehang, dit behang wordt vaak gebruikt om scheuren te overbruggen.

Sauzen

Sauzen kunnen we met één kleur doen, maar ook met verschillende kleuren over elkaar heen zetten wat dan weer mooie levende effecten geeft. De effecten kun je krijgen door middel van een structuurroller, sponzen, doeken, kammen, spatels, kwasten enz.

Sierpleister

Sierpleister is in verschillende groftes te verkrijgen namelijk 1 t/m 3 mm en is op verschillende manieren aan te brengen. Met een spuit krijgt men een grof egale structuur wat doet denken aan een land uit de zuidelijke streken waar het veel toegepast wordt. Een andere manier is de sierpleister met een spaan aan te brengen en het egaal te verwerken, nadat een wand is gepleisterd gaat men er weer met een spaan overheen en dat heet dan geschuurd sierpleister,  meestal gebruik men een dikte van 1 mm. Dan is er nog een manier en deze wordt ook met een spaan verwerkt en deze wordt als de hele wand er inzit nageschuurd in recht lijnen verticaal of in cirkels wat men zelf wil en dat heet dan schorsen (het idee komt van een boomschors). Hiervoor gebruikt men een grovere korrel namelijk 2 á 3 mm. Sierpleister kan ook in kleur geleverd worden, maar ik adviseer de mensen vaak het één keer over te sauzen om de losse korrels vast te sauzen en de scherpte er af te halen.

Kwartzen

Kwartzen is een saus met zilverzand. Het is belangrijk dat men een goede kwaliteit gebruikt, bij goedkopere soorten ontstaan nesten op de wand, dit betekend dat het zilverzand als men de roller op de muur zet,  op één plek blijft zitten daar waar men de roller opzet en dat noemt men in schildersterm een nest. Met kwartzen als alles goed is verwerkt krijgt men een geschuurde wand effect: (geelband) Met kwartzen kan men ook andere structuren verkrijgen als men een  kwast, spons,  doeken of een structuurroller gebruikt.

Marmeren en Houtimitatie

Het is ook mogelijk om marmer en houtimitatie uit te laten voeren door mij. Marmeren wordt onder ander voor lambrisering gebruikt of voor een schouw of pilaren. Alle marmersoorten zijn in principe geschikt. Als men niet de gewenste kleur in de bestaande marmer kan vinden, dan kan ook nog een fantasie marmer gebruikt worden in de uw gewenste kleur, dat is een marmer die niet bestaat maar wel uitgevoerd kan worden door mij. Hout imitatie kan ook in verschillende soorten bv. eiken, donkereiken, middeneiken, beuken, grenen, vuren en andere houtsoorten.